Каталог: алфавітний

Нові надходження

Статистика відвідувань

Сьогодні візитів : 7314
Візитів за тиждень : 35246
Візитів за місяць : 160336
Кількість документів в електронній бібліотеці : 14090
ГоловнаЕтнографіяНароди України
Анотація: Письменник, перекладач, статистик Феофан Василевський (1855–1915) у другій половині 1870-х рр. був учасником сербсько-турецької війни, деякий час жив у Європі, спостерігав побут жителів Балкан. Наслідком цього стали статті, нариси, переклади, які він вміщував у галицьких виданнях під псевдонімом Софрон Круть. Згодом Іван Франко зібрав і видав його раніше друковані нариси, а також ті, що залишалися в рукописах. У передмові він назвав цю збірку «документом до психології тих українських добровольців, що бігли за Дунай брати участь у “війні за волю”, хоч і знали, що перед ними була далеко більша і тяжча війна за волю в ріднім краю», а також «пам’яткою одного з поривів української душі на ширший світ».
Бібліографічний опис:
Василевський, Феофан Олександрович. Записки українця з побуту між полудневими славянами [Електронна копія] / Софрон Круть [Ф. О. Василевський ; передм. І. Я. Франка]. — Електрон. текст. дані (1 файл : 80,7 Мб). — Львів : З друк. Наук. Т-ва ім. Шевченка під зарядом К. Беднарського, 1905 (Харків: ХДНБ ім. В. Г. Короленка, 2024). —(Літературно-наукова бібліотека / відп. за ред. Володимир Гнатюк; ч. 106-107).

Оригінал друкованого документа зберігається в ХДНБ ім. В. Г. Короленка: Василевський Ф. О. Записки українця з побуту між полудневими славянами / Софрон Круть [Ф. О. Василевський ; передм. І. Я. Франка]. – Львів : з друк. Наук. Т-ва ім. Шевченка під зарядом К. Беднарського, 1905. – IV, 204 с. – (Літературно-наукова бібліотека / відп. за ред. Володимир Гнатюк ; ч. 106-107).

 
© Copyright elib.nlu.org.ua 2024 - All Rights Reserved
Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого