Каталог: алфавітний

Нові надходження

Статистика відвідувань

Сьогодні візитів : 2692
Візитів за тиждень : 12609
Візитів за місяць : 89131
Кількість документів в електронній бібліотеці : 14048
ГоловнаКультурологіяСумцов Микола
Анотація: Українцям як землеробському народу здавна притаманне особливе ставлення до хліба. Навколо цього ключового символу культури склалася своя система обрядів та вірувань. Цій темі присвячена одна з найзначніших праць відомого вченого М. Ф. Сумцова «Хлеб в обрядах и песнях», захищена в 1885 р. як докторська дисертація. Автор зібрав розпорошений у різних джерелах матеріал, що часто мав опосередковане відношення до предмета дослідження, і на його основі прослідкував символічну роль хліба в родино-побутових та календарних обрядах, народній поезії, громадських стосунках. Офіційний опонент ученого О. О. Потебня відніс цю працю до числа не просто значущих досліджень, а тих, що приносять користь наступним дослідникам. На думку видатного сучасного фольклориста А. К. Байбуріна, вона й нині зберігає свою цінність для фахівців і широкого кола любителів слов’янської старовини.
Бібліографічний опис:
Сумцов, Н. Ф. Хлеб в обрядах и песнях [Электронная копия] / Н. Ф. Сумцов. — Электрон. текст. дан. (1 файл : 93,4 Мб). — Х. : Тип. М. Ф. Зильберберга, 1885 (Харків: ХДНБ ім. В. Г. Короленка, 2016).

Оригінал друкованого документу зберігається в ХДНБ ім. В. Г. Короленка: Сумцов Н. Ф. Хлеб в обрядах и песнях / Н. Ф. Сумцов. – Х. : Тип. М. Ф. Зильберберга, 1885. – 140 с.

 
© Copyright elib.nlu.org.ua 2024 - All Rights Reserved
Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого